TATİLDE NELER YAPABİLİRİZ?

TATİLDE NELER YAPABİLİRİZ?

Uzun, yorucu ama bir o kadar da keyifli bir eğitim öğretimini bitirmek üzereyiz. Hem soyut beceriler hem de zamanla ilgili bir takım kavramlar daha oturmadığı için çocuklar tam olarak ne zaman okulun biteceği ya da ne zaman tatile gidecekleri ile ilgili net cümleler kuramasalar da hepsinde bir yaz heyecanı başladı.

Peki yazı nasıl geçirmek daha faydalı olur? Önümüzdeki sene ilkokula başlayacak çocuklarımız için yaz boyunca hem çok sıkılmadan hem de bildiklerini unutmadan bunun yanı sıra var olan becerilerini daha da geliştirecek şekilde bir takım etkinliklerde bulunmaları faydalı olacaktır.

* Dikkat becerilerini geliştirmek için oynadığınız oyunlarda “haydi gel odadaki sarı yuvarlak objeleri bulalım, bakalım kim daha çok bulabilecek?” şeklinde çoklu yönergeler vererek bilişsel açıdan destekleyebilirsiniz.

*Zamanı kullanmayı öğretmek için dakika tutarak bir takım oyunlar oynayabilir ya da etkinlikleri zaman göre sonlandırabilirsiniz.

*Ufak bir takvim üzerinden tatile gideceğiniz günü işaretleyip, biten günlere tik atarak zaman kavramını somutlaştırmasına yardımcı olabilirsiniz.

*Sıra beklemek konusunda problem yaşamaması için onu bol bol gündelik hayatın içine katarak toplu yaşama kurallarını içselleştirmesine destek olabilirsiniz. Örneğin marketlerde kasada sıra bekletebilir, bir oyun bileti almak için beraber sıraya girebilirsiniz.

*Enerjileri atmaya ihtiyaç duydukları için ne kadar çok yüzerler, atlayıp zıplarlar ve koştururlarsa o kadar sağlıklı olacaklardır. Lütfen bunları engellemeyin. Kuma bulanmasına, üstünün başının boya içinde kalmasına müsaade edin. Böylece kaba ve ince motor gelişimlerine de çok fayda sağlamış olacaksınız.

*Çocukları bazı şeylere “hayır” dediğinde saygı gösterin söylediği “hayır”ın bir anlamı olsun. Böylece yeni okulunda ya da sınıfında istemediği durumlarla karşılaştığında itiraz edebilme hakkına sahip olduğunu bilsin. Kendi sınırlarını koyabilsin.

*Sorumluluk alması her açıdan gelişiminde çok önemli. Hayatlarına “ ödev” kavramı gireceği için bu sürece hazırlanmış olmaları gerekir. Bu sebeple yazın birtakım ufak tefek görevleri çocuğunuza verin, o görevlerin sorumluluğu tamamen ona ait olsun. Hem özgüveni gelişir, hem de sorumluluk almanın ne demek olduğunu daha iyi kavrar.

*İlkokula başlayacaklar için, zaten sınıflarda bol bol tekrar ediliyor ama siz yine de çocuğunuza konuşmalarınızın arasında yaz bitip okul açılınca başka bir binada okumaya devam edeceğini ve sınıfından tanıdık arkadaşlarının da olacağını hatırlatıcı konuşmalar yapın (çok sık olmamak şartı ile). Eğer böyle bir değişiklik ile ilgili kaygısı varsa sizinle konuşmasına izin verin ve onunla empati yapmaya özen gösterin . Mesela “ ne için endişelendiğini anlıyorum” ya da “ben de senin yaşındayken ilkokula gideceğim için çok heyecanlıydım” gibi.

Ve yıl içerisinde ne kadar çok yoruldukları düşünülürse, sanırım  hepsinden önemlisi bol oyun oynayarak ve dinlenerek bir yaz tatili geçirmelerine yardımcı olmak sanırım yapılabilecek en güzel şey.

Bütün bunları uygulayamasanız da eminim birkaçını yapma fırsatınız olacaktır. Günlerin uzamasından, güneşin bizi daha enerjik yapmasından ve tatil heyecanının pozitifliğinden destek alarak çocuklar için keyifli bir yaz düzeni oluşturacağınıza eminim.

Herkese güzel bir yaz tatili dilerim.

 

 

OKUL REHBERLİK SERVİSİ



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi